Иновации в името на живота – така изглежда сбъднатата мечта на двама млади медици, създали биопринтер за човешки органи. Спас Керимов и Ваньо Везиров искат да помагат на пациентите чрез биопринтове на кости и хрущяли.

Миналата година Спас завършил медицина. Ваньо все още учи, но и двамата разбрали, че искат да бъдат полезни по друг начин.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние не знаехме нищо за биопринтирането и започнахме да се самообучаваме – да търсим да научаваме, да експериментираме”, обяснява Спас. „Първият биопринтер, който създадохме, се казваше Ева, а мастилото се казва Адам”, допълва той.

С бели престилки, Спас и Ваньо ни запознават с Ева. „Идеята е Ева в един по-следващ етап да се превърне в жена, която да прави всякакъв вид тъкани”, посочва Ваньо.

„Тази костна структура с правилните клетки вътре в нея и с правилното отглеждане от екипа ни може да се превърне в конструкт, който да бъде използван за заместителна терапия”, пояснява Спас.

Мечтата на младите медици е не просто да лекуват, а да удължават живота. Открили са и правилния инвеститор.„Мечтаем един ден да можем да изградим напълни функциониращ човешки орган, която да може да бъде трансплантиран в човека. По този начин ще можем да решим проблема с тъканното отхвърляне”, казва Ваньо.

И двамата са убедени, че медицината на бъдещето е тази, в която всичко е възможно – заради живота.