Инициативен комитет официално издигна тази вечер Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на изборите на 14 ноември.

Членовете на комитета се събраха в Зала 6 на НДК. Сред тях има общественици от целия политически спектър - БСП, "Има такъв народ", "Продължаваме промяната", "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Снимка: btvnovinite.bg

Своята подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова заявиха и много известни общественици, хора на изкуството и културата като историкът проф. Искра Баева, журналистът Тома Томов, диригентът Йордан Камджалов, певицата Росица Кирилова, генерал Михо Михов, Румен Гунински, доктор Цветеслава Гълъбова, актьорът Павел Попандов и др.

Снимка: btvnovinite.bg

Събитието започна с час закъснение при спазване на протовоепидемичните мерки - достъп до официалната церемония имат само ваксинирани или дали отрицателен резултат от тест за COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg
Предизвикателство към Борисов

Месец и половина преди изборите президентът все още е сам но терена в предизборната надпревара. Президентът днес отправи директен призив:

„Аз мисля, че е крайно време г-н Борисов да спре да използва своята партия като щит, а да защити честта ѝ, като се кандидатира за президент“, заяви Радев.

Поводът за изказването му е, че в неделя бившият премиер и лидер на ГЕРБ обяви, че до последно ще пазят кандидата си в тайна, за да не бъде атакуван.

„Радев праща бухалката си Рашков, те не могат да спечелят изборите иначе! Репресии. Затова искат да докопат кандидата за президент още преди да влезе да има имунитет“, заяви Борисов.

Радев беше категоричен, че след тези изговорени неща, Борисов би трябвало да се кандидатира. Държавният глава отрече акциите на МВР срещу купения вот да се съгласуват с него. Той отговори и на обвиненията от ГЕРБ и ДПС в репресии.

„Не се местя в работата на нито един министър, но аз очаквам МВР и службите да продължат да работят и да защитят честта на предстоящите избори грозното явление на купен вот няма място в една демократична държава и е странно, че някои партии се идентифицират в него“, каза Радев.

Кандидатурата на Радев и Йотова за втори мандат беше издигната официално от инициативен комитет, в който участват и лица от различни партии.

В Инициативния комитет е и евродепутатът Иво Христов, според когото „за пет години президентът се показа като човек с характер, като човек с усет за държавен интерес, има чувство за дълг“.

„Той беше гласът на истината в период, когато българското общество беше превзето от лъжата“, заяви Христов.

По думите му от Европа „едва ли някой ще пречи на президента, който е много добре легитимиран“, а и „вятърът в самата Европа се обръща след победата на социалдемократите в Германия“. основни вътрешнополитически противници на Радев, според него, са „доскорошните управляващи от ГЕРБ в комплект с ДПС, което има една риторика в Европа и друго поведения на националния терен“.

„За мен в България в момента думата „държавник“ я изпълва със смисъл Румен Радев и няма как, ако мога да бъда полезен, да не застана зад неговата кандидатура“, сподели актьорът Веселин Плачков.

„Ние преди доста време заявихме, че „Има такъв народ“ ще подкрепи президента Румен Радев и това е съвсем логично – един достоен българин, един авторитетен мъж и един сериозен политик, който се е доказал през годините, уважаван и на международната сцена, и в България, изключително отговорен като човек, а пък аз лично имам голяма симпатия към това, което представлява той като боен пилот и генерал. Истински достоен българин и мъж“, заяви Филип Станев.

„Изправи се БГ!“ беше първата политическа формация, която подкрепи Румен Радев, когато обяви, че ще се кандидатира за втори мандат. Аз имам голямата част да бъда в този комитет като представител на „Изправи се БГ!“ и не съм тук само по задължение, но и по собствено желание, защото смятам, че Румен Радев е най-добрия президент, който сме имали досега. Наистина тези трудни времена показаха неговия характер, лидерските му възможности и способността му да се бори с корупцията, затова сме твърдо зад него“, каза Никола Вапцаров.

Президентът и вицепрезидентът аргументираха заедно защо миналото лято излязоха на площада по време на антиправителствените протести и подкрепиха гражданите. 

„Вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстването. Единството не е механичен сбор на грабители с грабени, на лъжци с излъгани. Единението е осъзнато обединение около демократични ценности. Около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели. Бяхме с вас  и не Ви предадохме във Вашето недоволство, във  Вашата надежда за справедлива, справедлива и солидарна България“, каза Радев.

„Най-важната непосредствена цел е укрепването на държавността.  Без нейното постигане кои да са следващи управленски конфигурации, техните икономически, социални и други политики, ще попаднат в плен на олигархията и са обречени на провал“, каза още Радев. 

Президентът смята, че неуспехът на партиите на промяната да съставят работещо правителство е само временен провал. Радев сподели  кредото към което се е  придържал в първия си мандат.

„Това, което беше мое кредо през последните пет трудни, но вдъхновяващи години. Да бъда с народа си. Казвам го и днес - с вас съм", завърши словото си Румен Радев.

През 2016 г. председател на Инициативния комитет беше легендарният Стефан Данаилов. И преди 5 години, както и сега, Румен Радев до последно остана без опонент от ГЕРБ.

На въпрос дали разчита на бърза развръзка още в първи тур Радев коментира този понеделник, че "разчита на подкрепата на всички българи, които истински желаят промяна и България да бъде една нормална демократична, свободна и модерна държава".