Агенцията по безопасност на храните продължава предпразничните проверки. Обект на контрол са менютата, в които вече трябва да се съдържа информация за алергените в ястията.

От началото на седмицата в сила влезе наредба, според която собствениците на заведения за хранене трябва да упоменат в менюто си или в отделно меню алергените и в кои храни се съдържат.

Те са 13 на брой – сърнени храни, в които се съдържа глутен, ракообразни, яйца, риба, фъстъци, соя, млечни продукти, ядки, мекотели.

Информацията за алергените трябва да е поставена на видно място, за да могат клиентите, които страдат от алергии да знаят кои храни съдържат, например, глутен, млечни продукти, яйца, фъстъци, соя.

„Във всички случаи още днес ние сме в пълните си права да налагаме санкции, включително и финансови”, обясни изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов.

От Агенцията по храните признават, че в по-малките заведения новото правило ще се въвежда по-трудно.

Така смята и Евгени Еленков, който от 31 години е професионален готвач, собственик на малък ресторант. Той е наясно с новите изисквания, но не е убеден, че ще се справи с отпечатването на менютата, както и със стриктното информиране кое ястие с какви продукти е сготвено, тъй като персоналът му е малък.

„Нямам нищо против тези неща, но просто е много трудно да се спазват”, обяснява Евгени.

Така собствениците на съвсем малки заведения, например, имат съвсем малко време, за да научат всичко за глутена, например. И да изработят своите специални менюта, за да избегнат глобите.