Първи случай на индийски вариант на коронавируса у нас. Пробата е от май, но едва сега става ясно, че се касае именно за тази мутаця. Заради забавянето, здравният министър изиска информация по случая.

Пробата на пациента е взета на 5 април. Лицето е студент по медицина от Обединеното кралство, който още по време на боледуването от COVID е бил стажант в болница в Плевен.

Младият мъж не е напускал страната ни през последните две години, но се е срещал с човек, върнал се от Република Индия. Веднага след като е почувствал неразположение е посетил спешна помощ.

Пробата е била взеха на 21 април, и е секвенирана на 5 май. Тогава тя не е показала познатите тогава у нас варианти. Че става въпрос за индийския се доказва през юни, след повторен анализ.

Снимка: btvnovinite.bg

За разлика от класическия вариант, където най-честите симптоми са кашлица, висока температура и загуба на обоняние или вкус, при индийския вариант най-разпространени са главоболието, възпаленото гърло и хремата, сочи изследване във Великобритания.

"През май тази проба беше установена като неизвестна генетична линия, тъй като онлайн официалните приложения, които класифицират щамовете, още не бяха актуализирани. И когато депозирахме секвенцията, тогава чак през юни стана ясно, че се касае за индийския вариант. Това е един изолиран случай, нямаме други доказни такива", обясни доц. Иван Иванов от НЦЗПБ.

Студентът е заболял след първа доза ваксина и е изкарал вируса леко под домашна карантина. Шокиран е от факта, че попада в статистиката след два месеца и половина и отказва да разкрием самоличността му. От медицинския университет в Плевен са категорични, че в момента болни студенти от COVID-19 при тях няма. 90% от студентите са ваксинирани доброволно.

По-рано служебният здравен министър заяви, че не се налага допълнително взимане на мерки.