Двама души са били арестувани в Индия за грабеж и отвличане на български турист, съобщи на сайта си вестник „Таймс ъв Индия“.

Похитителите са искали откуп за освобождаването на жертвата си, но полицията е успяла да спаси отвлечения мъж и да ги залови в събота вечерта. Двамата задържани са членове на престъпна групировка.

Снимка: скрийншот Таймс ъф Индия

Българинът Радослав Палашев, софтуерен инженер, е отишъл в четвъртък да изтегли пари от банкомат в Делхи със свой приятел, също български гражданин.

Там те били обрани и двамата престъпници отвели със себе си Радослав, след което поискали откуп в размер на 20 милиона рупии от неговия приятел Георги. Според „Таймс ъв Индия“ другият български турист е бил готов да плати откупа, но споделил какво се е случило с домакина им и той го посъветвал да се обърне полицията.

След подаден сигнал в полицията, органите на реда са идентифицирали по записите не охранителните камери край банкомата похитителите, които след това били проследени. Оказало се, че двамата имат дебели криминални досиета и са членове на печално известната с насилието си банда на Раджеш Бауаниа. Единият от гангстерите, Ануп Дагар, на 36 години, е бил разследван за убийство на брокер на недвижими имоти през 2014 г.

Полицаите подготвили засада на мястото, където трябвало да бъде предаден откупа. Престъпниците обаче ги усетили. Имало е престрелка и схватка между полицаите и престъпниците, след която заложникът е бил освободен. Трима полицаи са ранени.

Посолството ни в Делхи е било уведомено от индийската полиция за случая на 29 февруари 2020 г., след щастливата развръзка на полицейската акция по освобождаването на българския гражданин, съобщиха от МВнР за bTV. 

Посолството ни е в постоянна връзка с местните власти по случая и оказва съдействие при организиране на съдебното заседание днес. От посолството е осигурен преводач, който да преведе показанията на българския гражданин, завеждащият консулската ни служба ще присъства на заседанието.