61-годишна жена падна в асансьорна шахта на общежитие в „Студентски град”. По време на инцидента асансьорът е бил ремонтиран, но мястото не е било нито осветено, нито обозначено.

Жената е паднала от около 2 м височина. Според очевидци са били необходими 40 минути, докато тя бъде извадена от шахтата.

Жената е приета в тежко състояние в Окръжна болница. Има счупени ребра и пневмоторакс.

Според студенти асансьорите в общежитието редовно са в неизправност. 

Късно следобед Държавната агенция за метрологичен и технически надзор  (ДАМТН) обяви, че започва проверка по случая.

По първоначална информация в момента на инцидента мебелният асансьор в блок 17 в столичния квартал е бил спрян за профилактика между третия и четвъртия етаж на общежитието, като профилактиката се е извършвала на партера.

Според обяснението на техника от поддържащата фирма, той е бил през цялото време до отворената врата и е разговарял с жената преди инцидента. Не е ясно защо въпреки това жената е паднала в шахтата, има предположения, че може да не е разбрала техника.

Първоначалния преглед на документите показва, че техническият преглед на асансьора е извършван в срок от инспекторите на ДАМТН. Направена е годишна проверка на поддържащата фирма за спазване обхвата на издаденото и удостоверение за дейността по поддръжка, ремонт и преустройство на асансьори.

Вижте още във видеото: