Хиляди декари плодородни земи са под вода. Много от тях не са застраховани срещу бедствието. Размерът на щетите ще стане ясен след отдръпването на водата.

Поглед над залетите площи от въздуха показва размера на щетите. Кадрите горе са заснети от хеликоптер и показват посевите край варненското Старо Оряхово.

На това място, което всъщност не е блато, растат люцерна, царевица, слънчоглед и чесън.

На места силата на приливната вълна е била толкова голяма, че е изкоренявала посевите, другаде насажденията направо плуват.

Въпреки че все повече селски стопани застраховат земите си, рядко го правят точно срещу наводнение.

Петър Дундин започва бизнеса си от нулата след като наводнението миналия юни потапя свинарника му, унищожава тонове фураж и декари с царевица.

Казва, че сумата за застраховка му е непосилна: „Аз ако отделям по 20 хиляди лева на година, а те няма да ми платят тези загуби, няма как да ги изкарам. И сметнах, че за 10 години ако не застраховам, горе-долу понасям едно наводнение”

Държавата ще компенсира загубите само при напълно пропаднали площи.

„При действащата държавна помощ, този земеделски производител, който си застрахова площите от природни бедствия, получава по-високи обезщетения”, каза Десислава Танева.

Каква ще е реколтата след наводненията - още е рано за прогнози. Макар че нивото на Камчия спадна, водата все още е сантиметри под моста.