Взрив избухна в центъра на Бургас през нощта на понеделник срещу вторник. Експлозията е станала в трафопост, който се намира в мазето на жилищна кооперация. Инцидентът се размина без жертви, леко ранени са някои от жителите на блока.

Ударната вълна от експлозията е обърнала един бус и е повредила друг автомобил, паркиран пред блока. Хората са все още в шок, след като прекараха нощта пред сградата.

Два апартамента са напълно унищожени от експлозията, други осем са с липсващи стени. Изпочупени са стъклата на съседни сгради.

Електричеството в блока спряло около полунощ. Дошли двама техници от местното електроразпределително дружество EVN, които работили в трафопоста повече от час след полунощ, поправили нещо и си тръгнали. Малко по-късно жителите на блока се събудили от дим и успели да напуснат жилищната сграда преди взрива.

Над трафопоста се е намирала и детска стая, в която са спели две деца. Родителите им ги събудили навреме и ги извели навън преди експлозията. Подът на един от двата засегнати апартамента е напълно унищожен.

Оказва се, че според действащите в момента разпоредби наличието на трафопост в самата жилищна сграда не представлява нарушение. Много от жителите на блока обаче са настоявали той да бъде преместен навън.

Взривеният жилищен блок е в самия център и е може би един от най-старите в града.

Причините за инцидента – неизвестни

След като бе съобщено, непосредствено след експлозията, че се е взривил самият трафопост, по-късно разследващите установиха, че съоръжението всъщност е непокътнато и съответно не то е експлоадирало. Експертите уверяват, че не става въпрос и за поставена бомба.

Предполага се, че е възможна първоначалната версия на екипите - техническа грешка. Има вариант, при който от високата температура трансформаторът може да е прегрял и това по някакъв начин да е довело до взрив. Точните причини са обект на бъдеща експертиза, обяви Костадин Величков от EVN.

"Машината механически е здрава, въпрос на експертиза е да се докаже причината за взрива. Този тип машини са херметизирани, като в случая няма изтичане на масло. За теч и изгаряне на масло в трафопоста не може да се говори", увери експертът.

От дружеството са сигурни, че няма опасност от вторичен взрив. Предстои да бъдат създадени две независими експертни комисии, включително с външни представители, за да се установи точно какво се е случило и за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще, обясни представител наят ръководството на EVN.

Трафопостът в бургаския блок е с мощност 400 киловолтампера.

Жители разказаха, че са се обадили на 112 и в EVN, когато видели волтови дъги в помещението на трафопоста, след като служителите на дружеството вече си били тръгнали. По думите на домоуправителката на блока Даниела Донева единият от техниците изглеждал видимо неадекватен и уплашен от това, което се случва. Към момента не е ясно дали той е употребил алкохол.

При проверката преди взрива, служителите на EVN, които дори нямали фенер, обяснили, че единият предпазител бил "паднал", но не казали каква може да е причината за това. Преди експлозията уличното осветление светело като коледна елха, разказаха още пострадалите бургазлии.

Кооперацията е строена през 60-те години. В нея има 32 апартамента. Освен двата апартамента над трафопоста, частично разрушени са и три магазина.

Жалбите срещу трафопоста – глас в пустиня

Досега живущите в блока са подавали множество жалби и молби трафопостът да бъде преместен, каза още домоуправителката. По думите й и преди е имало инциденти със съоръжението. Глас в пустиня обаче останали призивите към електроразпределителното дружество трафопостът да бъде изнесен от сградата.

Започва подробен оглед на сградата, каза пред bTV кметът на Бургас Димитър Николов. Някои от живущите във взривения блок са били настанени временно в хотели. При нужда всички могат да се настанят в хотели и общински жилища. Строителна фирма вече се е заела с конструктивното укрепване на сградата.

Всички щети ще бъдат възстановени и хората ще бъдат обезщетени на 100% от EVN, добави Николов. По думите му законът не трябва да допуска монтирането на трафопостове в жилищни сгради. Общината проверява в колко сгради в Бургас има такива съоръжения. В момента се прави справка и за внесените досега жалби от живущите в пострадалия блок.

Трафопост в блока е нормална практика според EVN

Според Петър Костадинов, представител на електроразпределителното дружество, двамата техници, посетили обекта преди взрива, са били тествани за алкохол, а пробите са били отрицателни.

Костадинов каза още, че инцидентът бил необичаен. При посещението на служителите на компанията не е имало индикации за предстоящата експлозия. През март трафопостът дори бил реновиран с нова техника.

Разполагането на трафопостове в блокове е нормална практика, посочи още експертът.

96 са трафопостовете в Бургас, изградени по същия начин, каза кметът Димитър Николов. Започналата проверка вече е установила, че при първите 10 от тях няма никаква опасност от авария.

По думите му, ако регионалното министерство се съгласи с мнението на общината, тези трафопостове трябва да бъдат изнесени на подходящо разстояние в един разумен срок.