Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет ще подпомогне финансово наводнените златаришки села. Това стана ясно при посещението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в Сливовица, където придошлите води на река Бебровска отнесоха част от пътя.

Цветанов беше придружен от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов и двамата се запознаха на място с обстановката в селото след наводнението.

Рискови засега остават участъкът при моста в село Сливовица и активизиралите се свлачища в Балкана към селата Шивачево и Резач. Бедстващи хора и откъснати населени места няма.

„Главната цел е да се възстанови инфраструктурата на Сливовица,” заяви вицепремиерът по време на посещението. По думите му предстои да бъде назначена комисия, която ще направи оценка на щетите, за да бъдат компенсирани загубите.

Цветанов обсъди с представители на полицията и жителите на селото възможности за бързото възстановяване на засегнатия мост, необходимо за преминаването на селскостопанската техника, хората и автомобилите в Сливовица.

„Държавата ще изпълни своите ангажименти,” увери министър Цветанов. По думите му прочистването на коритото е започнало веднага, след като река Бебровска се е. До края на работната седмица кметът на община Златарица Пенчо Чанев трябва да изготви проект за възстановяването на моста и да го депозира в Министерски съвет.

Според вицепремиера проблемът с разчистването и пропускаемостта на моста в Сливовица ще бъде решен още днес. Цветанов отбеляза също, че другият проблем, който трябва да се реши е свлачището, което е на 3 км от селото. То ще бъде премахнато по проект, който ще бъде предложен в „Геозащита” – Плевен. Вътрешният министър увери, че проблеми с водоподаването и електрозахранването в Сливовица няма да има. 

И днес в страната се очакват силни валежи. Предупредителен код "жълто" е обявен заради предстоящите обилни дъждове в почти цяла България. Мярката засяга 19 области в Западна, Централна, Северна и Южна България - Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Търговищка, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Старозагорска.