43 годишна жена - майка на пет деца, загина от удар на електричество в птицеферма - собственост на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, съобщи "Труд".

Жената е работела във фирмата без трудов договор, съобщиха от Инспекцията по труда. Христина Тодорова отишла сутринта четвъртък във фермата в село Вирове, за да почисти халето, където се отглеждали птиците.

Жената включила електрическа водоструйка и започнала да мие пода, но внезапно се строполила. Работници извикали "Спешна помощ", но още преди линейката да пристигне жената издъхнала.

Оглед на мястото на произшествието са извършили експерти на полицията и Инспекцията по труда. Според първоначални данни най-вероятно машината е била неизправна и по нея е имало електрически пробив.

Инспекторите са установили, че загиналата не е имала трудов договор. Съпругът й работел във фермата и жената често ходела да му помага.

Фирмата, където е станал инцидентът, е от холдинга на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, който през 2012 г. бе арестуван за търговия с влияние. Управител на фермата в село Вирове е съпругата му Илонка Аврамова.

Предстои чрез събиране на свидетелски показания и други доказателства да се установи има ли други лица, полагали нерегламентиран труд на обекта, и колко. При полагане на труд без писмен трудов договор работещите нямат никакви трудови и социални права, поради което нарушението се приема за едно от най-тежките и при установяването му задължително се налага финансова санкция. Тя е между от 1500 лв. до 15 000 лв. за всеки отделен случаите.

Водоструйката, довела до инцидента, е иззета от органите на полицията, след като от неин експерт е установено, че защитният проводник в щепсела на машината не е бил присъединен към защитната клема. Това дава основание да се предполага, че поради повреда на изолацията и липса на защита срещу индиректен допир (прекъснат защитен проводник) на водоструйката, корпусът е попаднал под напрежение, което е предизвикало токовия удар.

Фирмата "Гала Чикън Фарм" ЕООД проверявана през ноември 2013 г. При проверката тогава е установено, че в оценката на риска, разработена за предприятието, не е включен рискът за работещите от експозиция с биологични агенти и работодателят не е планирал подходящи мерки за елиминиране или ограничаване на риска от заразяване със салмонела ентеритидис. Работодателят не е осигурил и периодично медицинско наблюдение на работещите. За констатираните нарушения са приложени принудителни административни мерки.