Повече от час е продължила борбата за живота на загиналата при гмуркане в Гърция - Теодора Балабанова. Това разказа пред bTV Иван Киров - син на отвлечения от „НаглитеЮ бизнесмен Киро Киров. Той е бил част от екипа, отговарящ за извънредни ситуации в деня на инцидента.

Теодора Балабанова е инструктор по гмуркане и близък приятел на Иван Киров. „Аз се надявах да няма нужда от мен, да прекараме спокоен ден, чакайки да излязат от водата, да се прегръщаме, да се поздравим... Аз като чух, че я вадят, защото всички се разпищяха, аз тогава изтръпнах, защото знаех, че това е краят... Но до последно се надявахме”, разказва той.

На лодката му той и лекар започнали да правят на Теодора изкуствено дишане и сърдечен масаж, но даже и дошлите след това парамедици не могли да я върнат към живота.

Киров разказва, че Балабанова е извадена 60 минути след началото на гмуркането. Според предварителния план обаче трябвало да остане под водата още няколко часа: „Когато се случва инцидентът и тя започва да бъде дезориентирана, изпада в шок, да не може да диша през регулатора си, няма как да стои тези 4 часа и половина”.

Иван Киров е категоричен: „Тази жена направи нещо, което е изключително смело и рисково. Може да завърши със смърт, за съжаление, но това я прави герой в очите на всички нас, които я подкрепяхме”.