Шофьорът на цистерната, която катастрофира вчера на магистрала „Хемус”, висял на раменете си близо два часа през отворения прозорец на превозното средство. Това разказа пред журналисти Кирил Дикански, един от спасителите, участвал в акцията.

Дикански влязъл в кабината, където видял как върху висящия шофьор имало натрупани изпочупени предмети, дори и спален дюшек.

Имало е реална опасност кабината на цистерната да полети към пропастта във всеки един момент. 

Тя се крепяла само на един от четирите болта, с които трябвало да бъде захваната. Другите три били скъсани при инцидента с превозното средство.

След като Дикански успял да влезе в кабината при шофьора, той го вързал и така 28-годишният Станимир Стоянов бил изтеглен от камиона.

Цистерната не е била пълна с газ, каза директорът на Националната пожарна Николай Николов. В камиона е имало само десет процента от количеството, което цистерната е можела да превозва, но рискът от взрив е бил реален.

„Цистерната празна гърми, течната фаза не гърми, така че това е било по-опасният вариант – да е празна цистерната, но разчитахме на това, че колегите я обливаха”, обясни спасителят Йордан Михайлов.

Операцията по изтеглянето на камиона е продължила до 2.00 часа през нощта. Николай Николов посочи, че първоначално е обмислян вариантът спасителната операция да бъде извършена с хеликоптер.

Ветровете в прохода Витиня обаче, както и опасността от завихрянето на въздуха над кабината на камиона, биха били фатални, както за откъсването ѝ, така и за самия вертолет. Затова и на мястото на инцидента били изпратени спасителни екипи от София, Елин Пелин и Ботевград.

Вижте спасяването на мъжа: