След 2 часа над пропастта при прохода "Витиня" спасиха шофьора на цистерната, която се обърна на магистрала "Хемус".

Мъжът беше изваден след спасителна операция. Той изглеждаше невредим и след като се качи на специалния кран, се прекръсти.

Водачът беше откаран с линейка към София.

Мъжът, който беше спасен от висящата цистерна, се казва Станимир Стоянов и е на 28 години. Настанен е в Окръжна болница в стабилно състояние. Ще му бъдат направени пълни изследвания. Това съобщи за bTV директорът на болницата д-р Славчо Близнаков.

„Няма никакви съществени травми. Направени са всички консултации с профилни специалисти. Има множество контузии на гръдния кош и крайниците, но те не са довели до съществени контузии. Човекът е напълно контактен, с ясен спомен за случилото се”, обясни още директорът на УМБАЛ „Света Анна”.

След спасителната операция комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, поздрави и благодари на участниците в нея. Той обясни, че двама пожарникари са участвали в заключителната ѝ част и на тях се дължи щастливата развръзка.

„Най-важната ни задача сега е да освободим АМ „Хемус” за движение. След това ще опитаме да вдигнем и самата цистерна с кран” , заяви още той.

Вижте ексклузивни кадри от спасяването на мъжа:

В 17.40 ч. днес цистерна с гориво се преобърна на "Хемус". Шофьорската кабина се оказа над пропастта. В цистерната има остатъчна газ, като първоначално беше съобщено, че тя е пълна с гориво.

Цистерната остана на магистралата, като и двете платна от нея бяха затворени. Първоначално се бяха образували километрични задръствания край село Яна, но след реорганизацията на движението, автомобилите бяха пренасочени, а трафикът - облекчен.

Техниката, с която трябва да бъде вдигната цистерната, пристигна след 22,30, но за операцията е необходима внимателна подготовка, съобщи Тошко Бързилов, началник на отдел Национален оперативен център – ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Той увери, че се работи за започване на самата процедура по вдигането на цистерната, но за това е необходимо технологично време, както и да се направи необходимата организация. „Движението все още е отбито. Подготвяме се. Обезопасяваме напълно и тогава ще извършим операцията”, заяви още Тодор Бързилов.

„За момента няма никаква опасност от експлозия”, каза той пред bTV. По думите му са предприети всички мерки за обезопасяване на района.

Около 23,45 ч. приключи изпускането на газ от цистерната, след това тя можеше да бъде вдигната от платното на магистралата.