Продължават действията на спасителните и пожарни екипи в пострадалите райони в Бургаска област, съобщиха от МВР. С хеликоптер на ГД „Гранична полиция“ бе извършено облитане на района. Целта бе да се установи цялостната картина на района, да се огледат най-засегнатите зони, щетите, както и дали има бедстващи в момента хора.

Към момента официално се потвърждава смъртта на трима възрастни и трудно подвижни хора. Не е открит и мъж от с. Черни връх.

Най-засегната от водното бедствие е община Камено, където спасителните и евакуационните действия продължават. От водното бедствие са засегнати сериозни и Равнец и кварталите „Горно и Долно Езерово”, като хората са евакуирани навреме. Много от къщите в Карнобат също са наводнени, тъй като падналото количество дъжд е 100-178 литра на квадратен метър. В община Царево е преляла река Велека,  хората от с. Кости са изведени навреме.

По думите на областния управител Вълчо Чолаков състоянието на двата най-големи язовира на територията на Бургаски регион – Ясна поляна и Ново Паничарево е добро и няма опасност от преливане.

Други седем язовира са със скъсани стени, но това са каскадни язовири, които не могат да създадат голяма приливна вълна и затова не са включени в списъка с опасните водни хранилища. Четири от язовирите са в община Бургас, два – в община Камено и един в община Айтос. Съставени са актове за нарушение на техните стопани и са издадени предписания за възстановяване на стените.