Седем вагона с въглища дерайлираха между гарите Костинброд и Петърч. Отменени са влаковете по линията София – Драгоман, съобщиха от БДЖ.

Инцидентът станал вчера следобед, докато влакът, натоварен с въглища за ТЕЦ "Бобовдол", пътува между гарите в Петърч и Костинброд, когато внезапно 7 от вагоните дерайлират.

Влакът се е движил нормално, дори персоналът в гарата, когато е преминал транзит, не е установил никакви отклонения по време на движение, заяви Бойчо Скробански от отдел "Разследване на железопътни инциденти".

Снимка: Росен Цветков

Тече разследване за изясняване на причината за дерайлирането. По първоначални данни най-вероятно става въпрос не за човешка грешка, а за технически проблем.

Във влака са били трима машинисти, които не са пострадали. Инцидентът обаче изплашил хората, които живеят в района.

Снимка: Росен Цветков

Назначена е комисия, която разследва причините за инцидента и оценява щетите по инфраструктурата.

Засегнати са около 200 метра от релсовия път. Той вече е възстановен, а движението в района ще бъде пуснато около 23 часа.

За всички пътуващи по тази линия са осигурени автобуси, уточниха от БДЖ.

Клиентите на националния железопътен превозвач, които пътуват с крайградските пътнически влакове по маршрута София – Драгоман – София, ще бъдат превозвани с автобуси в участъка между гарите Сливница и Костинброд. Пътниците от международните влакове София – Белград – София ще бъдат превозвани с автобуси между София и Драгоман.

Движението на влаковете в участъка между гарите Петърч и Костинброд ще бъде възстановено след освобождаване на железния път от вагоните и възстановяване на нанесените щети по железопътната инфраструктура.