Стафилококова бактерия е причинила инфекцията, която предизвика отравянето на близо 40 деца по време на зелено училище в Кюстендил. Това са показали лабораторните изследвания по поръчка на Агенция по храните, научи bTV.

Заразата е пренесена в едно от ястията, консумирано от децата. Резултатите от изследванията показват, че най-вероятно храната е била вторично замърсена, след като е била приготвена. Заразата е пренесена от четирима души от кухненския персонал на петзвездния хотел, където бяха настанени децата, каза началник отдел "Контрол по храните" при ОДБХ-Кюстендил Велка Войнова.

Обектът остава затворен до изясняване на причините за плъзналата зараза съобщиха още от Агенцията по храните. Отменени са и две сватби, които бяха предвидени за днес и утре.

Здравните книжки на целия персонал за изрядни и подпечатани, заяви лекарят на хотела Йовка Димитрова. Въпреки това, те все пак ще бъдат проверени, тъй като има вероятност прегледите да са били фиктивни.

Главният епидемиолог в държавата Ангел Кунчев заяви, че в най-честите случаи ръцете на персонала в ресторантите са главният източник на заразяване със стафилококи. Той уточни, че ветеринарите ще установят от къде идват замърсени храни - дали така са пристигнали, или е от неправилно съхранение, или не е спазена технологията на приготвянето им.

Кунчев каза още, че най-вероятно ще се направи една крайна дезинфекция на кухнята в хотела, за да стане безопасно мястото оттук нататък.

Стафилококите в замърсени продукти често стават причина за хранителни отравяния. Симптомите на заразата са следствие на отравянето с токсина, който отделят стафилококите. Развиват се обикновено между 1 и 6 часа след консумацията на храната.

Обвиненията, че във водата в хотелските и градските чешми има болестотворни бактерии, се оказаха неверни, стана ясно от лабораторните изследвания.

Тази сутрин от болница беше изписано и последното от хоспитализираните деца. Всички малчугани са в добро състояние и са си по домовете.