Европейската директива за самогасящите се цигари не дава резултат в България. Причината - високият процент на употреба на контрабандни цигари у нас.

Проучване в западни държави преди 5 години показва, че голям процент от пожарите със загинали и пострадали са причинени от цигари. Затова европейска директива въвежда самогасящите се цигари.

Зад граница тази мярка дава резултат и жертвите на битови пожари значително намаляват. У нас в това отношение ефектът от така наречените RIP цигари е незначителен.

„Около 15 пожара по-малко с причина цигара в домашни условия. В този случай, можем да кажем, че има ефект. Да, но пък пак е противоречиво - имаме с 1 повече загинали и пострадали през текущата година в сравнение с миналата,” коментира главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Освен това пожарите в природата това лято са били три пъти повече в сравнение с миналата година. А 90% от огнените стихии, които са с неустановена причина, всъщност са дело на цигара, обясняват огнеборци.

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията показва, че около 25% от пушачите си купуват контрабандни цигари. Според Тихомир Безлов „хората с най-ниски възможности, пушат цигари които се свиват с тютюн, следващата група са влизащите през Гърция, които са доста лошо качество. Имаше изгледания - в тях вредните компоненти са с много висок процент, много са рискови, самите пушачи ги пушат, защото нямат доход.”

Експертът признава, че е скептичен за ефективността и ролята на самогасящите цигари в пожарната обстановка. Огнеборците пък имат нужда от още данни за категорични изводи.