Предстоящите топли дни ще се отразят сериозно на всички водоеми в страната. Очаква се ледоходът по река Дунав да започне да се топи и това да качи нивото с 4-5 метра. Това обаче няма да е проблем за сигурността на дигите.

Безводието от миналата година почти пресуши ректа и сега нивото й в нашия участък е достатъчно ниско, за да поеме интезивно топене, твърдят специалисти. Представител на „Напоителни системи” разкри, че дигите са издържали ниво с над 8 метра по-високо от сегашното. Пристеснение за видинчани се окзва и строитеклствто на втория мост над Дунав, част от който стъпва върху една от дигите.

Дунав е опасен и заради повишаването на подпочвените води. От „Напоителни системи” гарантират, че осемте отводнителни помпени станции няма да допуснат заливане на земеделски земи и селища.

Междувременно властите в Сърбия обявиха, че за момента няма опасност от наводнения в долната част на река Дунав. На юг по границата с Унгария обаче, сърбите обявиха повишена готовност за реакция. Властите се притесняват, че от унгарския участък на реката могат да пристигнат големи маси лед, които да запушат реки и да предизвикат наводнения. Вчера ледът започна да се топи и създаде доста грижи на властите в Белград.