Продължава разследването на смъртта на 14-годишния Радослав, който почина вчера след сбиване със свой съученик в класната стая на училище "Христо Ботев" в град Славяново, Плевенско. Ръководството твърди, че момчето е имало тежко заболяване, което е довело до фаталния завършек. Родителите обаче са категорични - става дума за убийство, което сега директорката опитва да потули.

Училището днес все пак отвори врати. Там беше отворена траурна книга.

С децата ще работят психолози. Проверката на екипа от експерти трябва да приключи до 10 май, след което ще излязат с общо становище. 

Снимка: bTV

Инцидентът е станал в час по биология пред очите на ученици и преподавател. Между двете момчета, които делели един чин и били братовчеди, възникнал конфликт, който за кратко е прераснал в бой. Починалото момче паднало на чина и на земята, след което е настъпила смъртта му.

Учителката, която в този момент пишела в дневника, все още е в шок.

Властите са иззели записите от камерите в класната стая.

Според учителите случилото се е нещастен случай, продиктуван от вече съществуващо епилептично заболяване. Директорката на школото подчерта пред камерата на bTV, че персоналът на училището е направил всичко по силите си, за да помогне на Радослав.

Близките твърдят, че детето е било здраво, като доказват това с документи. Думите им се потвърждават и от личния лекар. Майката на момчето посочи, че то е имало единствено вродена катаракта на очите, която е била коригирана с лазерна операция.

Снимка: bTV

"Сутринта го изпратих на училище, не на война", каза бащата на Радослав, който посочи, че на няколко пъти са се оплаквали от агресивното поведение на другото момче, но не е имало резултат. "Това не може да бъде нещастен случай, това е убийство", подчерта мъжът.

Снимка: bTV

Хора от града поискаха ръководството на училището да бъде сменено, като разказаха за пияни учители, които тормозят децата, за хаос в сградата и липса на медицинско лице за стотиците ученици.

Другото момче, участвало в инцидента е задържано за 24 часа. За момента прокуратурата разследва причиняване на смърт по непредпазливост.