Късно през нощта бе възстановено движението и в двете посоки по автомагистрала „Хемус” в участъка, където се преобърна цистрена и имаше опасност от екплозия.

Спасен бе и шофьорът, който повече от 2 часа вися само с предпазен колан над 120-метрова пропаст.

Инцидентът стана вчера в късния следобед на 37-и километър в посока Варна на виадукта между първи и втори тунел.

Цистерната висеше от моста, а шофьорът, чията кабина беше през парапета, прекара близо два часа над пропастта. Той беше изваден невредим.

Причината за инцидента все още се изяснява, като една от версиите е спукана гума.

Цистерната е превозвала газ. По данни на пожарната - малко количестово, но заради опасност от есплозия се наложи районът да бъде обезопасен и да се изпуска постепенно част от количеството остатъчен газ.

Малко преди 23 часа спасителните екипи помолиха техниката и светлини да бъдат изключени, след което започва изпускането на газта.

Това продължи около час, след което цистерната беше вдигната с кран. Около 2 часа огнеборците започнаха разчистване на пътя.

Мъжът, който беше спасен от висящата цистерна, се казва Станимир Стоянов и е на 28 години. Настанен е в Окръжна болница в стабилно състояние.

Спасителите през цялото време са разговаряли с шофьора, за да го държат адекватен, докато е протичала операцията, разказа в студиото на „Тази сутрин” репортерът на bTV Мариета Николаева, която заедно с оператора Любен Кацаров отразяваше на живо спасяването на мъжа.

Шофьорът е бил под огромно напрежение. Единият прозорец на кабината е бил счупен, коланите са спасили живота му, допълни тя.

По думите й мъжът е в добро здраве, но психически е изтощен. Имал е огромен късмет, коментира още Мариета Николаева.