Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на новородено бебе в болница "Софиямед".

Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост, посочват от държавното обвинение.

Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на малката Никол, задушавала я е с ръце в областта на врата.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно- медицинска експертиза са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса, би настъпила смъртта на новороденото дете.

По досъдебното производство са разпитани 31 свидетели, изготвени са съдебно медицинска експертиза за причинените телесни наранявания и съдебно-психиатрична експертиза на Ковачева и видео техническа експертиза.

След проверка на записите от лечебното заведение бяха установени и други случаи на насилие над бебета и за тях акушерката може да получи нови обвинения.

В момента Емилия Ковачева е с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждане на делото.