Пожарът край Тополвград обхвана вече площ от 10 000 декара. Той гори на три фронта в близост до селата Българска поляна, Черепово и Главан.

Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха днес в овладяването на пожара. С тежка техника те правят просеки в труднодостъпните райони. Военнослужещите оказват помощ и на населението в района.

През нощта 50 жители на село Българска поляна бяха евакуирани и бе обявено бедствено положение. Огънят все още е близо до селото.

Виновен за пожара е фермер, който е почиствал земеделски земи въпреки призива това да не се прави през август. Той е рецидивист - беше задържан и преди десетина дни, когато предизвика друг пожар, изпелелил 60 хил. декара.

Пътните отсечки Тополовград – Българска поляна и Главан – Голямата звезда остават затворени за движение заради критичната ситуация.

Причините за поредната огнена стихия коментира и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" ген. Николай Николов. По думите му в основата на повечето пожари от това лято са субсидиите за почистване на пасища.

Заради този проблем днес в Министерството на земеделието ще бъдат обсъдени мерки, за да се намали рискът от възникване на подобни инциденти. Ген. Николов предлага почистването на пасищата да се ограничи до края на юни.