Около 8 кубични метра солна киселина са изтекли от цистерна в провадийското село Житница, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР във Варна. Сигналът е подаден днес около 13.10 часа на тел. 112.

На място са изпратени 3 екипа на областното управление за пожарна безопасност и защита на населението и полицейски екип. В границите на частен имот екипите установят изтичане на солна киселина от цистерна с вместимост от 20 кубични метра, която е била пълна с около 10 кубични метра вещество.

Останалите количество от солната киселина се източват и обезопасяват от специализиран екип. Към този момент облакът се е разсеял, произшествието е ограничено благодарение на бързите, навременни и адекватни действия на служителите на пожарната и полицията. Опасност за населението няма.

При обход на селото за предупреждаване на населението са получени 5 оплаквания за дихателни проблеми от страна на жители. Екипите на Бърза помощ са прегледали и оказали помощ на всички нуждаещи се, няма сериозно пострадали.

Община Провадия е осигурила пясък и булдозер за обваловане на цистерната за ограничаване на разлива в границите на частния имот. Предприети са действия за установяване на собственика на имота и на съоръжението.