Екипите на пожарната успяха да локализират големите пожари в бургаското село Изворище и край Поповица, Пловдивско.

Все още не е ясно какви са точните щети от бедствието в Изворище, където изгоряха десетки къщи и над 1000 дка гора. Към момента ситуацията е динамична, гасят се единични малки огнища около селото, които обаче не са опасни.

Следобед огънят се разгоря отново. Даже и да поставят пламъците под контрол тази вечер, пожарникарите ще останат в района още 48 часа.

Снимка: bTV

Пострадалите няма да бъдат обезщетени, защото нямат адресна регистрация – унищожените къщи са част от вилна зона, в която не се живее постоянно. На компенсация могат да разчитат само тези, които имат застраховки.

Те коментират, че пожарните са дошли на място без вода и това ги е забавило, докато доброволци са се опитвали да спасят имотите.

Разследва се умишлен палеж.

Снимка: bTV

Локализиран е и пожарът, който избухна вчера в кравеферма край Поповица. Четири пожарни екипа продължават да обливат с десетки тонове вода сеновалите с фураж. Вятърът е утихнал, което улеснява работата на пожарникарите.

Борбата на огнеборците е да не допуснат огънят, който все още гори, да се разпространи и върху съседни сгради.

Снимка: bTV

В кравефермата работят около 150 души, които се опасяват за препитанието си. Има голяма вероятност огънят да е тръгнал поради небрежност от страна на служителите.

До момента са изгорели около 2 000 тона фураж.