Държавата е на крак заради дъжда и бурния вятър в половин България.  Предупредителни кодове са в сила за югозападните и северозападните райони. В МВР вече действа кризисен щаб, тъй като се очаква усложняване на обстановката.

Реките покачиха значително нивата си.

На Северозапад речните нива са повишени, а една от реките с най-високо ниво е Берковска.

Следобед най-сериозно беше положението в софийското село Мало Бучино, но към момента няма риск за населението там и в останалите населени места, увери Националният оперативен щаб, който следи внимателно ситуацията.

Снимка: Росен Цветков

Там реката преля, заля мост и няколко къщи и се наложи евакуацията на един от жителите й. На мястото има служители на аварийните служби и полиция.

Предполага се, че наводнението е причинено от скъсана дига. Хората се гневят, защото твърдят, че въпреки сигналите им, общината дълго време не е чистила коритото на реката.

В Берковица пък се опасяват от повторение на събитията от преди 3 години, когато р. Берковска преля и отнесе няколко сгради. До изграждане на подпорна стена в най-пострадалия квартал така и не се стигна.

Само за последното денонощие в района на Берковица са се излели над 37 литра на квадратен метър, или около една трета от прогнозираното количество за целия декември. Притокът обаче се увеличава не само от дъжда, а и от обилното снеготопене във високите планински части.

Снимка: bTV

„При всяка възможност кандидатстваме за нови подпорни стени, защото водосборът на град Берковица е огромен, това е цялото било и масивът на Стара планина”, каза пред bTV зам.-кметът Радослав Найденов. Според местните власти на този етап повод за притеснение няма, но нивото на реката се следи и хора и техника чакат в готовност.

Към момента няма язовири, които да създават проблеми, успокоиха от Метрологичния и технически надзор. Организирано е 24- часово наблюдение на водоемите освен във Враца, и в Пловдивско и Благоевградско.

Част от реките в Благоевградско са с повишени нива, но все още далече от критичната точка. Собствениците на язовири са уведомени да следят с повишено внимание състоянието им, кметовете също са информирани да следят обстановката.

Проверките днес не са установили водоеми с неизправни преливници.

Продължава да вали

В страната ще продължи да вали и в следващите часове. Според измерванията на синоптичните станции до 14 ч., повече е дъждът в Северозападна България – до 20- 30 литра на квадратен метър.

В следващите часове очакванията са в областите с оранжев код от Югозападна България и Родопите да паднат до около 60 литра на квадрат, на места – и повече.

Жълтият код в източните райони днес е за силен южен вятър, с пориви до 70 км/ч

Утре в отново в югозападните райони и Родопите е в сила жълт код, за още валежи- до 20-30 литра на квадратен метър.