Лавина на Витоша погуби живота на двама млади мъже. Инцидентът е станал късно снощи, но сигналът е подаден едва сутринта.

Вчера вечерта двама млади мъже на 30 и 32 години тръгват в планината. Отклоняват се от пътеката и попадат в местността "Заека", която е с висока степен на лавинна опасност.

Те са нарушили всички правила за безопасност. Не са предупредили никого и не са имали лавинни предаватели.

През нощта двамата младежи предприемат рисково изкачване от хижа Алеко, лавината ги затрупва в района на така наречената дупка на Романския лифт. Малко преди това изпращат на близките си снимка с коментар, че тръгват обратно.

Най-вероятно двамата са причинили лавината, като са правили снимки. В полунощ изпратили на свои близки фотография от Витоша и казали, че тръгват надолу. В четири сутринта спасителите получават сигнал, че туристите не са се прибрали. Малко преди обед бяха открити и двете тела.

По думите на техни близки двамата са опитни планинари. Често се качвали вечер и правели снимки на Витоша. От спасителната служба го наричат нова мода - нощна фотография в планината.

„Не може нощно време да се излиза на терена при такива условия опасни. Дори бих казал, че цялата акция беше проведа в опасни условия. Това, което беше паднало беше отново натрупало и висеше същата дъска, която е погубила момчетата”,коментира ръководителят на спасителната операция Емил Нешев.

Иван е сред спасителите, които участват в спасителната акция, той пръв открива телата на загиналите: „Намерихме го бързо момчето като се надявахме евентуално, че можем да му помогнем, но снега беше много около него като в гипс”.

Излизането в планината без уред за локализиране, лопата и сонда за търсене е сериозна грешка, припомнят спасителите. Спасителите казват, че дори и да си опитен планинар и имаш добра екипировка, можеш да оцелееш само 15 минути под лавина.

И в момента има сериозна лавинна опасност. Във всички планини над 1800 метра (всички големи курорти като Боровец, Пампорово, Банско и Витоша) трябва да се избягват склоновете с изложение север, североизток и изток. От Спасителната служба съветват да не се навлиза в тези склонове, да се следват зимните маркировки и да се кара по обработените писти.