БДЖ няма нищо общо с инцидента, но безспорно компанията трябва да бъде реформирана. Това обяви в извънредното студио на bTV председателят на парламентарната транспорта Настимир Ананиев (РБ) по повод взривовете в село Хитрино тази сутрин.

Нужни са инвестиции за подновяване на цялата мрежа на жп транспорта, но финансовото състояние на БДЖ не е добро, а реформи не могат да се правят без пари, допълни Ананив.

Председателят на транспортната комисия обяви, че машинистът на товарната влакова композиция с газ, която дерайлира в Хитрино, е жив и ще бъде разпитан. Той все още е в шок, уточни депутатът.

На въпроса достатъчни ли са 325 лв. помощ за пострадалите при инцидента хора депутатът от БСП Жельо Бойчев коментира, че при такава трагедия средствата винаги са недостатъчни. „Най-важното в този момент е да покажем съпричастност и солидарност”, смята Бойчев.

Станислав Иванов от ГЕРБ уточни, че се работи по няколко версии за инцидента. „Може да има няколко причини и няколко грешки. Не трябва да се спекулира”, призова той.

Целия разговор може да чуете във видеото: