Погрешно регулирано кръстовище е основната версия за снощната катастрофа между трамвай и автобус на градския транспорт в София. Такова е и обяснението на шофьора на автобуса.

Само две секунди има шофьорът на автобуса, за да изнесе 18-метровия рейс от кръстовището на „Драган Цанков”. Толкова държи жълтият светофар.

„Навлязох на зелено, предницата ми е на пешеходната, задницата ми е на трамвайната. Разумно е да има зелено мигаща светлина, която предупреждава, че изтича времето”, смята шофьорът Николай Зингаров.

От общината са на друго мнение.

„Ако настояват, нека да предложат и ще разгледаме. Тук жълтото е три секунди, а за две секунди се застъпват и има време да се изнесе”, коментира заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Преди две години на същото място при подобен инцидент са ранени 7 души.

От „Пътна полиция” разследват случая, но снощи намекнаха, че шофьорът на автобуса има 12 акта. Самият той обаче уточни, че са само 5 и са направени за 40 години стаж.

Дончо Барбалов заяви, че е говорил със собственика на фирмата да повиши контрола върху водачите и те трябва да са изрядни от гледна точка на нарушенията.

От фирмата превозвач ни показаха служебното досие на шофьора. От справката е видно, че има 8 нарушения.

Според шофьорите, след като законно притежаваш шофьорска книжка и категория, значи имаш право да управляваш автобус.