Въпреки, че причините за инцидента все още се изясняват, видно е, че пожарът е тръгнал от единия климатик. Четиричленното семейство наскоро е избрало да се отоплява на ток, уж заради по-голямата сигурност. Къщата обаче е на повече от 60 години, а инсталацията е била стара и вероятно не е издържала на напрежението.

Пожарът лумва към два през нощта. От пукота се събужда майката, която по това време спяла със синовете си на втория етаж. В шока първо звъннала на съпруга си.

„Баща им отишъл на работа в 8 ч., снахата остава с двете ми внучета, едното на 8, другото на 6", споделя Андриана Станиславова, баба на загиналите деца.

На 112 се обадил бащата. Към къщата тръгват две пожарни, но вече било късно.

Вероятната причина за фаталния инцидент е мощен климатик, свързан със стара инсталация.

Пламен Върбановски, кмет на село Лисец, посочи, че е имало два климатика, за да се отоплява на климатици. „Парно не е имало запалено. Добре, как си го обяснявате в 21 век, за по-сигурно минават на климатици, не издържа инсталацията или какво. Инсталацията не е издържала. Впредвид на това, къщата е на 62 години”, коментира той.

Съседът свещеник Любомир Казашки, коментира, че първото нещо, което е направил със своя дом е да смени електрическата инсталация.

Селото е потресено от трагедията. Близките на загиналите се заканиха да търсят отговорност от фирмата поставила климатиците.