Нощният бърз влак от Бургас за София е отменен поради възникнало запалване в локомотива, пътниците са превозени с автобуси, съобщиха от БДЖ.

Инцидентът е станал снощи около 23.07 часа в участъка между гарите Айтос и Черноград.

След като са забелязани искри под локомотива, машинистите са предприели незабавни действия за аварийно спиране на влака и са използвали наличните в локомотива и състава на влака пожарогасителни средства.

Междувременно са подали сигнал до Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, които са изпратили противопожарни екипи на място да обезопасят локомотива.

Няма пострадали пътници и служители от превозния персонал на влака.
60-те пътници от двата спални и останалите четири вагона били евакуирани веднага.

„Превозната бригата веднага уведомява пътниците да се изтеглят, след което искат автобуси и пътниците са отвозено до София, разказа Иван Костов, служител на БДЖ.

Предполага се, че огънят е тръгнал от късо съединение. Димитър Митев, служител Железопътна онсфраструктура, коментира, че вероятно нещо в машината се е повредило. 

За осигуряване на транспортно обслужване на пътниците от влака са осигурени автобуси, които са ги превозили по целия маршрут на пътуване на влака.

Движението на влаковете в участъка между гарите Айтос и Черноград в момента се осъществява само по единия железен път, като това не води до нарушаване на редовния график за движение на влаковете.

За изясняване на причините за възникналото запалване в локомотива е назначена специализирана комисия за разследване, която ще извърши оглед на място на подвижния състав.