Кметът на Перник Росица Янакиева настоя да се премахне прага от 2 хил. лева, който разграничава леките поражения от сериозните ремонти при определяне на помощите за пострадалите от земетресението жилищни постройки в Пернишко.

След предложение на Междуведомствената комисия към Министерски съвет стана ясно, че без парична помощ ще останат онези перничани, чиито щети са оценени за под 2 хил. лева. При въведения от държавата лимит над 50% от подадените молби може да бъдат отхвърлени в навечерието на зимния сезон.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В последните дни недоволството на засегнатите от земетресението нараства и някои от тях заплашиха да се появят „с винкели на жълтите павета”. Хората обещаха протест пред парламента, ако положението не се промени в следващия месец.

На прага на есента 600 души могат да останат на улицата, защото домовете им са засегнати от труса, а щетите се оценяват като текущ ремонт, за който държавата не плаща.

Росица Янакиева е отправила официално искане до министър Томислав Дончев границата на обезщетенията да бъде сведена до между 300 и 500 лева. Според кмета има пострадали хора, които са в много тежко финансово състояние и за тях ще бъде непосилно да се справят сами с възстановяването на своите жилища.