26-годишният Светослав Стойков е мъжът, който нападна жена в берлинското метро в края на октомври, разкриха източници пред bTV.  

Случаят стана известен след разпространяването на кадри от охранителните камери в метрото. На тях се виждат четирима мъже. Единият рита жената в гръб по стълбите и си тръгва, а другите безучастно го следват. Според информация на „Берлинер цайтунг“ те са роднини. 

Стойков е родом от Добрич, но преди да замине за Германия, е живеел на семейни начала с жена във варненския квартал „Максуда“.

Снимка: БГНЕС

По неофициална информация е с богато криминално минало. Лежал е в затвора, като има регистрации за нападения, кражби и шофиране в нетрезво състояние.

В къщата му във Варна отричат да са го виждали. Хората там твърдят, че той е в Германия и последно се е връщал преди месец.

Съседи разказват, че семейството не е създавало проблеми.

Един от тях заяви пред bTV, че е гледал клипа и отрича на него да се вижда Светослав.

Според германските власти мъжът се е укрил в България и в момента те подготвят иск до българските си колеги за екстрадирането му в Берлин.

Директорът на „Национална полиция“ Христо Терзийски обаче заяви, че към настоящия момент няма получена Европейска заповед за арест у нас за никой от четиримата.

Терзийски посочи, че българските служби са в контакт с колегите от Германия и са им предоставили поисканите от тях данни. МВР не е извършвало обстойни проверки на местонахождението на заподозрените българи, тъй като в настоящия момент няма основания да го прави, посочи Терзийски. Той добави обаче, че според информацията на МВР те не се намират в България.

Снимка: bTV

По-късно от МВР уточниха, че има издадена заповед за арест на български гражданин на територията на Германия. Ако спрямо въпросното лице бъде издадена европейска заповед за арест, органите на МВР веднага ще започнат неговото издирване.

От полицията във Варна отказаха коментар, тъй като престъплението е извършено в друга държава. Не потвърдиха и самоличността на заподозрения.

В понеделник единият от мъжете беше задържан за разпит и освободен. Срещу него засега не е повдигнато обвинение, тъй като няма доказателства, че е участвал в атаката.

Кадрите с нападението бяха излъчени освен от германските и от много европейски медии. Известни личности в Берлин предложиха награда за залавянето на нападателя.

Случаят породи вълна от възмущение не само в Германия, но и у нас.

Вижте повече във видеото: