Три пътни отсечки у нас са с особено висока концентрация на пътно-транспортни произшествия (ПТП). Кореспондентът на bTV Десислава Генева провери кои са те и защо именно тези места стават най-тежките катастрофи.

Снимка: bTV

Според статистиката на МВР най-много инциденти се случват на пътя Бургас – Варна.

За последните три години там са станали 864 пътни произшествия. Частта между Поморие и Ахелой пък е известна като отсечката на смъртта.

Снимка: bTV

„Когато пътят е двулентов, има предразполагане към челни удари, а когато има челни удари между два автомобила, почти винаги те са фатални“, обясни Манол Тодоров от сдружение „SOS-ПТП“. По думите му пътищата са много тесни и не могат да поемат сериозния трафик.

Макар правителството да твърди, че е успяло да задели пари и ще изгради четирилентов път от летището в Бургас до „Слънчев бряг“, строителството се бави.

Снимка: bTV

Друг рисков участък е Пловдив – Асеновград. От началото на годината там са станали 23 тежки катастрофи с четирима загинали и 29 ранени.

Снимка: bTV

„Причините за възникване на пътно-транспортен травматизъм на посочения участък са несъобразената скорост, неспазването на достатъчно разстояние от спиращия или спрелия автомобил, отнемането на предимство, както и несъобразяването на маневри с останалите участници в движението“, обясни инсп. Ботьо Гергинов от сектор „Пътна полиция“, ОД МВР – Пловдив.

Висока скорост, рисково изпреварване и неспазване на дистанция са основните причини за катастрофите по друга черна отсечка – Русе – Бяла.

Снимка: bTV

Наричат го път убиец, защото за последните 12 години там са станала над 2200 катастрофи със 134 жертви и 600 ранени.

Най-честите произшествия в отсечката, пълна със завои, са с чужденци.

Снимка: bTV

„Най-невъзпитаните водачи това са Румъния и Турция“, каза ст. инсп. Стилиян Станев от „Пътна полиция“.

Надеждите са, че проблемът ще се реши с изграждането на четирилентовия път Русе – Велико Търново, чийто идеен проект е готов, а стойността му ще бъде 1 млрд. лв.