Национална кампания на БЧК с подкрепата на bTV започва да набира средства за пострадалите при взривовете вчера в село Хитрино.

Събраните средства ще отидат за възстановяване на домовете на хората. Влакова композиция се взриви вчера рано сутринта в шуменското село. При инцидента загинаха седем души, близо 30 са ранени, а много къщи са изцяло или частично разрушени.

Събраните в кампанията средства ще отидат за възстановяване домовете на хората от Хитроно, обяви в предаването „Тази неделя” директорът на БЧК Христо Григоров.

Той уточни, че на номера за дарения чрез SMS - 1466, досега са събирани средства за бежанците, но сметката вече е нулирана и от днес парите от съобщението ще са за село Хитроно.

От днес в Шумен и в съседното на Хитрино село Венец са открити пунктове на службите за социално подпомагане, където хората от пострадалото село ще могат да получат първоначалната помощ от 325 лв., обяви социалният министър Зорница Русинова. Средствата са за най-належащите нужди на хората от село Хитрино, което беше евакуирано вчера, уточни тя.

Предстои да се направи оценка на щетите в първите дни на следващата седмица. След това пострадалите ще получат помощ за възстановяване на домовете си, уточни министърът.

Средства за пострадалите в Хитрино може да дарите на:

SMS: 1466

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

БАНКА „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК”