Може да се говори за два субекта, които могат да са причина за инцидента – това са Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и превозвачът. Това обяви в студиото на bTV Новините е Симеон Ананиев, бивш директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", който контролира достъпа до жп инфраструктурата.

„Ако причината е в железопътната инфраструктура, понякога става въпрос за кражби по линиите, които ги правят неустойчиви. Ако вината е в превозвача, възможно е вагон да се счупи в коловоз”, обясни експертът.

Той уточни, че в България има 13 лицензирани превозвача, „Булмаркет”, чиято влакова композиция с газ дерайлира днес в Хитрино, е първият частен превозвач.

По думите на Ананиев причините за инцидента трябва да бъдат установени от Министерството на транспорта, което има независимо специализирано звено за разследване. Чия е вината обаче ще определи следствието, допълни той.

Според Бисер Минчев, главен ревизор по сигурността на Национална компания "Железопътна инфраструктура", няма проблем по жп линията и по отношение на сигнализацията. Той лично е направил проверка на мястото на инцидента.