Ексклузивни кадри от експлозията в Хитрино, отнела 7 живота, са запечатали влизането на влаковата композиция в селото и последвалото изтичане на пропилен.

Кадрите са от охранителна камера, близо до гарата. Те са и основно доказателство в разследването.

На клипа се вижда как влакът влиза с висока скорост на гара Хитрино. Между петия и шестия вагон се виждат искри, следва и дерайлирането на вагоните.

Контактната мрежа автоматично се самоизключва. Секунди по-късно започва мълниеносното изтичане и на пропилен към домовете на хората в Хитрино.

Според разследването големият взрив е в следствие на печка от къща, намираща се до гарата. В другите къщи е имало по-малки експлозии от електроуреди.

Според прокуратурата до момента водещата версия е, че причината за трагедията е високата скорост, с която се е движил влакът – 78 км/час при разрешени 40 на гарата в Хитрино.

Паралелното разследване на чуждестранни експерти, наети от фирмата собственик на влака, показва, че възможната причина е незаключената стрелка, довела до дерайлиране на влака, а цистерната е пробита от счупена релса. Така се е стигнало до изтичането на пропилен и последвалия взрив.

Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет” показа снимка на добре прибрана стрелка, където езикът се прибира плътно към релсата, както и снимка на стрелката на въпросния коловоз, където е станал инцидента от 10-ти.

Според него дори, ако влакът се е движил с нормална скорост от 40 км/ч, а не със 78 км/ч, недобре заключената стрелка, също е възможно дерайлиране при такова състояние на стрелката.

На други снимки се вижда една от старите релси. Баев заяви, че е имало доста стърчащи от земята релси, които буквално са срязали, според техните специалисти, цистерната.

Основните обвиняеми са главният машинист и неговият помощник. По случая предстои да бъдат направени още няколко експертизи.

По случая се изготвят още няколко експертизи, които ще внесат яснота за причините за тежкия инцидент, взел жертви и разрушил десетки домове.

От прокуратурата на този етап отказаха изявления. Заявиха, че се прави видеотехническа експертиза на кадрите от охранителната камера. Разследването напредва, но е необходимо време, защото се очакват резултатите от още няколко ключови експертизи, а техният анализ ще даде отговор защо се стигна до трагедията.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!