Истинска екологична катастрофа – такава е оценката на експерти за пожара в Кресненското дефиле. Това е най-големият пожар на територията на Югозападното държавно предприятие и един от най- големите в страната

Тези територии, които се намират на Източния склон на дефилето, са опустошени от огнената стихия. Огънят унищожи и животински видове. Над 13 хиляди декара гора, треви и храсти бяха погълнати от пламъците.

Щетите са за над 15 милиона лева. Отново по данни на експерти ще са нужни около 50 години, за да бъде възстановена гората, такава каквато беше допреди 4 дни.

70 процента или около 10 хиляди декара са изпепелените иглолистни гори - главно бял и черен бор и 3 хиляди декара широколистни – дъб, ясен и кестен. За залесяването на опожарените декари при средна гъстота между 350 и 500 фиданки, това са между 4 и 6 милиона нови дръвчета.

Изгорялата дървесина е неизползваема. Сега, през есента предстои Югозападното държавно предприятие да кандидатства и купи машина, и с нея по-бързо да бъдат засаждани новите дървета.