Две тежки верижни катастрофи станаха в рамките на 10 минути около 6.30 часа тази сутрин на автомагистрала "Тракия" край Пловдив. Двама души загинаха, а 15 бяха ранени. Пострадалите са настанени в Пловдивската болница със счупени крайници и порезни рани, но животът им не е в опасност. Сред пострадалите е двегодишно момиченце, пътувало с родителите си за преглед в София.

Рекорден е броят на участвалите автомобили - 21. Единият инцидент се е случил в посока Бургас, а другият - в посока София, в района на 135-ти километър, близо до пътен възел Войдиново. Осем автомобила, които са пътували към Бургас, са се ударили един след друг. От другата страна, в посока София, е станала катастрофа между 13 автомобила.

На място бяха изпратени екипи на Спешна помощ и служители от секторите "Пътна полиция" и "Престъпления по пътищата".

Инспектор Радослав Начев, началник на КАТ- Пловдив обясни, че в района на инцидентите сутринта е имало гъста мъгла. По думите му пострадалите са без опасност за живота.

По данни на водачите, участвали в произшествията, мъглата е била толкова гъста, че не са имали пряка видимост между двата инцидента, което на практика означава, че катастрофите са независими една от друга.

Според Начев най-вероятно водачите на ТИР-овете - участници и в двете катастрофи, са намалили скоростта заради мъглата, за да не се ударят в колите пред тях, това обаче явно не са успели да направят автомобилите зад тях.

„Много гъста мъгла имаше, и по навик си намалям, пуснах дългите светлини, и гледам - аварийни. И си спрях. Отварям вратата да видя отпред, и със спирането, този зад мен се удря. Тръгнах да излизам - още един удар. И веднага се прибрах и набрах 112. Пред мен имаше бус с един мерцедес, които бяха ударени”, разказа пред bTV шофьорът на камион Иван Ангелов.

Кола със софийска регистрация е влязла изцяло под ТИР, водачът й е загинал на място. Загинала е и пътничката във втората по-тежко пострадала кола.

Осем от ранените са хоспитализирани в Спешна помощ-Пловдив. „Това са пострадалите с по-големи наранявания. Има други, които са прегледани на място и са закарани с частни коли на хирургичния блок до пловдивски болници. Медицинските екипи, които са обслужили двете тежки верижни катастрофи в 6.20 часа тази сутринта са пет”, казаха още от дежурния център.

До приключване на огледите на двете местопроизшествия беше затруднено движението и в двете посоки на автомагистралата. Пътят към Бургас бе проходим, докато в района на Стара Загора автомобилите, пътуващи към София, се отклоняваха по стария път за Пловдив.

В района на 137-ми км служители от РУП-Раковски спираха трафика и го насочваха през околовръстния път.