34-годишен полицай загина при катастрофа до с. Горно Ябълково тази нощ. Той е шофирал камиона с колегите си, който се преобърна в дере. Мъжът дълго бе затиснат в кабината след инцидента. Асен Василев Асенов е загиналият граничен полицай, съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Служителят е от Свищов и работи в Русе. Той е семеен, с две малки деца.

След първоначалния оглед стана ясно, че камионът се е преобърнал с гумите нагоре. Машината е преминала преглед и е била технически изправна.

Камионът все още не е изваден от дерето, тъй като на мястото не може да се разположи специализирана техника, уточни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. От 3.00 ч. тази нощ на мястото на произшествието са следователи от окръжната прокуратура в Бургас, които изясняват причините за станалото.

Тежкият пътен инцидент стана около 0.30 часа тази нощ. Автомобил с висока проходимост ЗИЛ-131, превозващ служители на МВР, участващи в специализираната операция на българо-турската граница, се е преобърнал в дере. Инцидентът е в зоната на отговорност на ГПУ Средец, в района на 136 гранична пирамида.

В камиона са пътували 15 служители. По-рано днес Милен Пенев, зам.-директор на "Гранична полиция", обясни пред bTV, че шофьорът не дава признаци на живот и е под вода.

Шестима от пострадалите остават в бургаската болница за лечение. Двама от тях са настанени в неврохирургията с травми на главата. Други двама са в ортопедичното отделение със счупени крайници и още двама - в хирургичното отделение. Опасност за живота им няма. Пострадалите служители на МВР са на възраст от 26 до 42 години.

Въпреки нараняванията и психическия стрес, полицаите са направили всичко възможно, за да спасят своя колега, затиснат от кабината на камиона, но не са успели.

Всички пострадали са в относително стабилно състояние. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който заедно с главния секретар на МВР и директора на ГД „Гранична полиция” Захарин Пенов посетиха МБАЛ – Бургас, където са настанени шестима от ранените полицаи.

„Виждаме, че са мъжки момчета и сравнително скоро ще преодолеят този шок”, подчерта Вучков. По думите му, полицията в Бургас е направила много добра организация и е дарена кръв за пострадалите.