Директорът на правителствения Авиоотряд 28 е подал оставка днес – часове преди самолетът на премиера Бойко Борисов да се наложи да се приземи принудително в София заради технически проблем. Това съобщи на брифинг транспортният министър Ивайло Московски.

По думите му причина за решението на директора е несъгласие с финансирането. Той заявил на Московски, под чиято шапка е авиоотряда, че „с финансовия бюджет, с който разполага, не би могъл да поддържа в нормална кондиция отряда”. Министърът посочи, че е било отправено запитване към Министерство на финансите, но отговорът е бил отрицателен.

В момента начело на авиоотряда е директорът по експлоатацията.

„Надявам се да е съвпадение”, подчерта Московски. По думите му утре у нас ще дойдат експерти от Швейцария, които ще проверят техническото състояние на фалкона. Става въпрос за фирмата, която е лицензирана за техни ческата поддръжка на този тип самолети. В момента машината е под охраната на НСО.

По време на брифинга стана ясно, че до момента не е имало доклад за подобен проблем със самолета. Московски се закани, че ще има тежки наказания, ако се установи умисъл.

„Бяха взети всички мерки за сигурността на министър-председателя”, подчерта Московски. Шефът на НСО Ангел Антонов уточни, че е било осигурено и трасе до Правителствена болница.