Тежък инцидент в Благоевград. Дете на 6 години пострада сериозно след падане от атракция във въжения парк в града.

По обед група деца играят в парка. Едно от тях пада, пред погледа на останалите и на инструкторите. Иван Сукалински посочва, че височината на падането е около 2 м. „Детето беше зле, не дишаше даже в един момент, погледнахме го да не си е глътнало езика, нямаше такова нещо, наплискахме го с вода, свалихме му колана”, обясни инструктурът.

Веднага детето е транспортирано в спешния център. Д-р Александър Соколов коментира, че състоянието му е тежко – има черепно мозъчна травма.

Атракционното съоръжение е изградено по всички правила за безопасност, твърдят от общината.

Преди дете да се качи на въжения парк се прави инструктаж. Обяснява се как се закача така наречения карабинер, както и че никога двата карабинера не трябва да бъдат откачени едновременно.

Пострадалото дете често посещавало атракцията. Инструктурът Стоян Младенов коментира, че родителите му били в кафето по време на инцидента. „Това е едно от най-редовните деца и въобще не прави проблеми, не разкача карабинера, знае правилата наизуст, какво се е случило не знаем”, заявява той.

Няма нито едно скъсано или протрито въже, установи проверката. Инструкторите виждат причината другаде. „Ние сме малко хора, по принцип трябваше да сме 7 човека на работа, в момента сме трима и един обучаващ се”, посочва Сукалински.

В общината са наясно с липсата на персонал. „То стана инцидентно, да така е, единият напусна вчера, точно на 30-ти и напусна, в момента търсим да назначим хора”, коментира Кирил Манов.

6-годишното момиче е транспортирано в столична клиника.

В момента паркът е затворен, а когато заработи отново персоналът му ще бъде увеличен. Майката на пострадалото дете няма да търси отговорност от собственика на съоръжението.