Десетки опасни въжени мостове има в 5 области на Северна България. Неизправността им е констатирана след проверка по надзора за законност на прокуратурата.

На техническите изисквания за безопасност не отговарят общо 23 въжени моста. Те се намират в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. Корозии и амортизирани части са сред отличителните белези на проблемните мостове.

Тревожни констатации и необходимост от пълно обследване на строителните конструкции на въжените мостове е установила проверката в Община Троян. Там има най-много неизрядни въжени съоръжения – 16.

В община Златарица пък се търси собственикът на три въжени моста. Съоръженията не са общински. Кой отговаря за стопанисването им не е ясно.

По един опасен въжен мост има в областите Плевен, Русе и Габрово. И по трите преминаването - видимо рисковано, не е било ограничено.

Прокуратурата е разпоредила на кметовете на всички общини, в които са установени опасни мостове да започнат незабавно отстраняване или демонтиране. Там, където е невъзможно да стане в спешен порядък, достъпът до съоръженията трябва да бъде спрян.