Ефективни присъди за братовчедите от Симеоновград, обвинени в тежката катастрофа на Великден миналата година, при която загинаха шестима младежи. Хасковският окръжен съд присъди днес 12 години затвор за шофьора Данаил Георгиев и 10 години лишаване от свобода за братовчед му Живко Желев за това, че му е предоставил колата във фаталната нощ. И двамата няма да шофират повече от десетилетие.

Малко преди да чуят присъдите си, Данаил и Живко заявиха пред съда, че съжаляват за стореното. Това разгневи близките на жертвите

„Една година и 8 дена - тогава ли трябваше да ни кажат, че съжаляват. Защо на другия ден не дойдоха да ни кажат, а сега ще ни поднасят съболезнования, а майката на Данаил всеки ден минава по кръвта на децата”, каза майката на Трифон - Катя Трифонова.

„Не ме трогна и да съжаляват и да не съжаляват няма да се върне случилото се, няма да са живи!”, каза Мария Луиза Карабиюкова, която е пострада при катастрофата. 

Присъдите за шофьора Далаил Георгиев и братовчед му Живко Желев донякъде удовлетвориха почернените роднини

Защитата на подсъдимите обаче е решена да обжалва. И да търси оправдателни присъди

„Ще настоявам за това, за което винаги съм настоявал - първо няма пияно състояние в Данаил и второ - Живко не е предоставил на пиян водач колата”, каза адвокатът им Димо Стоянов.

Докато чакат решението на следващите съдебни инстанции, родителите на шестте убити в Симеоновград деца продължават борбата си за промени в закона, които да гарантират по- строги и бързи наказания за убийците на пътя.

Преди година двамата братовчеди пометоха с кола 8 младежи, шестима от които загинаха на място. В хода на процеса стана ясно, че колата е летяла със 130 километра в час по разбития път в Симеоновград.

В съда беше предоставена полицейска справка за предишни провинения на подсъдимите, свързани с нарушаване на Закона за движение по пътищата .

Официалната статистика показва, че почти всяко пето българско семейство е загубило близък във войната на пътя.