Разследване на bTV разкри черна борса за разрешителни за превози за трети страни, контролирана от бивши служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрацията“ (ДАИ) в комбина с настоящи чиновници.

Схемата се върти с многократните разрешителни за превоз за трети страни, по-известни като СЕМТ.

Те винаги са били проблем за транспортните фирми – бройката им е ограничена, а въвеждането на все повече изисквания към превозвачите на практика не дава никакъв шанс на малките фирми да си ги купят легално. Така, за да останат във бизнеса, те са принудени да плащат стотици левове за разрешително, което иначе струва 70 лева.

Снимка: bTV

„Кой от където ни хване, там ни бие. Подложени сме на рекет“, казва Венко Рачев, който е зад волана от 38 години, има три камиона, но за да работи, си плаща.

За да се качи в камиона и да потегли към Турция, той вече е платил прескъпо за разрешително за превоз.

Разрешително на черно, да кажем за трета страна, зависи в какъв зор те хванат, но на този етап върви по 500 лева, казва той. Парите вземат „бивши чиновници от министерството, които ходатайстват на такива като мен“.

Вече на път, парите също вървят – за рушвети.

Венко си приготвя по 10 евро – „за зор заман – ако изскочи някой“.

Снимка: bTV

С километрите нараства и сумата.

„За да се извърши един курс на един камион са необходими от 200 до 300 долара, минимум, ей така – за здрасти“, казва Венко.

На същия рекет са подложени и автобусни шофьори.

Снимка: bTV

Според Себахтин Исмаил, собственик на превозваческа фирма, всичко е заради солените глоби.

„По-лесно и по-евтино е проблемът да бъде решен на място с 50 – 100 лева, отколкото да платиш 3000 лв.“, обяснява той.

Като собственик на транспортна фирма от 25 години, Исмаил разказва, че в ДАИ всичко се купува.

Последно с корупцията се сблъскал на изпита за професионална компетентност. Точно за този изпит се искат не по-малко от 2000 лв., казва той.

Когато „има някаква шумотевица, всичко е тихо и се е прибрало. Байряците са прибрани. Отмине ли шумотевицата, някой дава командата напред и излизат денонощно“, казва Венко.

От министерство на транспорта заявиха, че всички тези сигнали са обект на проверка, включително и от прокуратурата.

И шофьори, и превозвачи обаче са единодушни, че докато цялата власт и контрол са съсредоточени в една агенция, корупцията там няма да бъде изкоренена.