Пожар обхвана към 14 часа местността Бистришко бранище на Витоша. Служители и техника на пожарната, както и десетки доброволци се включиха в гасенето на терена - между 45 и 50 декара над село Бистрица. Мястото е труднодостъпно.

Хеликоптер на Гранична полиция направи оглед над пожара, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". По данни от огледа от въздуха пламъците се движат от високата част на билото към Черни връх.

Оперативен щаб в столицата координира действията по гасенето. От Пловдив пък пристигнаха два хеликоптера, оборудвани с техника за гасене на планински пожари от въздуха.

Вертолетите са констатирали две огнища на пожара. Предполага се, че второто огнище се е образувало от прехвърляне на искри от основното огнище. Хеликоптерите досега изсипват количества вода над горящите площи. Машините се захранват с вода от Панчаревското езеро.

По разпореждане на Бойко Борисов, земеделският министър Мирослав Найденов и вицепремиерът Цветан Цветанов бяха мобилизирани в горящата местност на Витоша. Найденов увери, че всички служители от горските стопанства в района са призовани да се включат в гасенето на пожара. Осигурени са високопроходими автомобили, с които да се влезе да се гаси.

Земеделският министър информира още, че от Българската агенция по безопасност на храните са осигурили храна и вода за тези, които участват в гасенето на пожара - общо около 80 души. Доброволците пък са около 50-ина. Със специализирана техника се изрязват дървета, за да не се разпространява пожарът.

Уверения даде и столичният кмет. По думите на Фандъкова е направена координация за гасенето на горския пожар. "Мобилизиран е кризисният щаб, от мое име работата координира архитект Петър Диков. Кметът на Бистрица е на мястото - пристигнал е с трима доброволци. За съжаление, мястото е много трудно достъпно", каза Фандъкова, която също пристигна на терена във Витоша.

Снимка: Аз, репортерът
Снимка: Аз, репортерът

Хора, живеещи в селото разказаха, че пожарни коли са стигнали до Бистрица и три екипа от пожарникари са продължили пеша нагоре. Те са успокоили хората, че не застрашени, тъй като огънят е високо в планината.

От "Алеко" е тръгнал и четвърти екип с АТВ-та. Извикан е целият личен състав на столичната пожарна, който е свободен от дежурство. Огнеборците съобщиха, че засега пожарът е низов. Горят паднали от смерч и от бурите дървета и друга суха растителност.

Вътрешният министър обясни, че през нощта в планината остават дежурни екипи от пожарникари, които да контролират пламъците в реално време. Рано сутринта в понеделник пък започва набирането на доброволци за подновяване на действията по овладяване на огнената стихия. "Категорично няма опасност за хората от Бистрица, пожарът е далече", подчерта Цветан Цветанов.

„Дано успеем и в рамките на утрешния или следващите няколко дни пожарът да се загаси на 100%. За да обявим пожара за потушен, трябва да няма нито едно тлеещо огнище. Това са спецификите на горския пожар, различен от пожар да кажем в къща”, коментира и Мирослав Найденов.

Потребители на рубриката "Аз, репортерът" ни изпратиха снимки от мястото на инцидента.  Можете да ги разгледате в галерията.