16-годишно момче беше блъснато и убито тази сутрин на пешеходна пътека на пътя Бургас – Созопол, съобщи кореспондентът на bTV в региона. 

Инцидентът е станал при спирката между военноморската база и село Атия.

Шофьорът на джипа, ударил младежа, е обяснил, че е бил заслепен от друг автомобил и не е видял пресичащото момче.

На мястото на инцидента няма спирачен път.

Снимка: btvnovinite.bg

Жертвата е ученик в професионалната гимназия по туризъм в Бургас. Отивал към спирката, от която ежедневно е пътувал с автобус към училище. Родителите му работят в чужбина.

Това се случва за шести път, тук има един паметник, там – друг. Всеки ден пътувам и не спират, особено в такъв дъжд, когато е замъглено – разказа живеещата в Атия Валентина Минкова. – Моят комшия почина точно на пешеходната пътека преди пет години, а там – още едно момче“.

Пред bTV главният секретар на МВР Младен Маринов посочи, че водачът не се е съобразил с пътната обстановка и маркировката.

По информация на хората от Атия, това е 15-ата жертва в този пътен участък.

Те се готвят за протест със затваряне на пътя.

„Това, което конкретно искаме в този случай, е светофарна уредба, но тя така и не се случи“, каза кметът на Атия Ренета Стоева.

Подписки за обезопасяване на пътя има още отпреди 10 години. Миналата година хората са поискали кръгово, но проектантите определили цена от 100 хил. лева. А пътят е държавен и от Пътната агенция отпуснали пари само за разделителна мантинела.

„През 2014 г. имаше събиране в Областната администрация, където една от точките беше точно това място. Решението беше да се направи пасарелка (пешеходен мост)“, каза Михаил Попов от фондация „Безопасни улици“.

Въпреки решенията на различни нива, реални резултати няма.