Товарен асансьор скъса въже и падна в момент, когато в него имало хора. Инцидентът е от Благоевград. Трима са пострадали.

Тази сутрин представители на рекламна агенция пристигат в шивашкия цех, за да лепят рекламно фолио. Бригадирката ги качва именно в съоръжението, което е предназначено само за товари.

Секунди по-късно стоманеното въже се къса и тримата пропадат. Жената е с тежки наранявания в софийска клиника, двамата мъже се лекуват в Благоевград.

Един от работниците, който е бил в асансьора, с разказ от първо лице.

В ортопедията на Благоевградската болница се срещаме с 50-годишния Спас.

„Перфектно се чувствам, само петата имам малко проблем“, казва Спас.

В 11 часа мъжът влиза в сградата със свой колега, за да лепи рекламни материали в намиращия се вътре шивашки цех. Придружава го управителката на фирмата, качват се на товарното съоръжение. Секунди по-късно въжето се къса.

„Возехме се, трябваше да се качим на втория етаж и се скъса въжето на асансьора и мисля, че е телфер - товарна дейност  С по един куфар и фолия, празен асансьор. Фолиото е 300 грама и куфарите са по половин килограм, дошло му е времето на въжето“, обясни пострадалият.

След инцидента на мъжа му предстои операция.

„Това е високоенергийна травма, падане от високо. Той пада върху петите и така е станала травмата. Момчето ми каза, че е около 4- 5 метра височина, което си е сериозна травма, падане върху краката, няма как да не е сериозно“, поясни д-р Николай Пиринчиев, нач. на Отделението по ортопедия, МБАЛ- Благоевград.

Асансьорът е производствен, в повечето случаи се е използвал само за товари.

Въпреки това тримата се качили, за да не изкачват стълби и с надеждата, че тежестта им не е голяма. Шивачки от цех в съседство са чули шума от падането.

Управителката е в тежко състояние. От Инспекцията по труда правят проверка.

От Инспекцията по труда казаха за bTV, че вътре, до подемното съоръжение, е имало голяма табела, на която е пишело, че то е забранено за хора. Въпреки това хората са се качили. Прокуратурата разследва инцидента. Така нареченият телфер е предназначен само за товари.

От Агенцията за метрологичен надзор съобщиха за bTV, че това съоръжение не е регистрирано и вероятно се касае за грубо неспазване на изискванията за безопасна експлоатация.