От 1 май временният имунизационен център във ВМА преустановява своята дейност, съобщиха от лечебното заведение.

Причината - наблюдаваната тенденция за намален брой на желаещите лица за ваксиниране и ангажираността на медицинския състав на лечебното заведение в изпълнение на задачи от националното здравеопазване и по медицинското осигуряване на Въоръжените сили на Република България.

Екипи на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ) към Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват занапред имунизацията срещу COVID-19 на военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Българската армия.

От лечебното заведение уверяват, че е създадена организация при необходимост от имунизации срещу COVID-19 на военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Българската армия това да става своевременно от специалистите от Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена, в който и понастоящем се осъществяват ваксинации срещу други инфекциозни заболявания.

Временният имунизационен център във ВМА бе разкрит в края на 2020 г. със старта на имунизационната кампания в България.

Досега в него са поставени над 155 000 дози от ваксините срещу COVID-19, а общо във всички военни болници в страната близо 180 000 дози.