10 години държавен имот без пари - такъв договор са сключили от ГЕРБ този февруари. Това разгневи другите партии, които плащат, въпреки че по закон и те имат право на същата облага.

През юли 2019 г. управляващите намалиха субсидията на партиите на 1 лев. И приеха, че те ще ползват държавни имоти безплатно. През декември субсидията отново беше вдигната - на 8 лева.

Имотите обаче останаха безплатни. Така вместо да дават 5 500 лева на месец, от ГЕРБ ползват централата си без пари- напълно законно.

„Ние имахме 10 годишен договор и това обстоятелство съвпадна с неговото изтичане. Ние нямаше как да го подновим при старите условия, защото вече има нова действаща нормативна уредба и съвпадна с февруари, когато изтичаше договора“, заяви административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов.

bTV поиска справка от Областната администрация кои партии ползват държавни имоти. Оказа се, че те са общо пет и всички, освен ГЕРБ, плащат за своите централи.

БСП ползва 3 имота за общо 8000 лв., сред които централата на „Позитано“ 20.

„Абсурдно е и не би трябвало да има разлика между партиите. Още повече за управляващата партия е абсолютно недопустимо. Каквито са правилата за едните, такива и за всички останали. Когато получаваш субсидия - трябва да плащаш наем“, изтъкна Антон Кутев от левицата.

От ВОЛЯ плащат близо 3 000 лв. за 2 етажа на ул. „Раковски“ 134.

От НФСБ също ползват държавен имот - също два етажа на „Раковски“ 134 за малко над 3 000 на месец.

Централата на ДПС им струва 1109 лева. За друг имот в центъра плащат още 580 лева. Техният договор е един от най-старите – сключен е през 1992 г. и е безсрочен.

Освен безплатните имоти, от ГЕРБ са направили и ремонт за държавна сметка чрез прихващане по стария си договор. Сумата е 477 000 лв. А през 2014 г. БСП са направили същото за сумата от 3272 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!