Александър надви Георги, а Викториите са повече от Мариите. Това в едно изречение е статистиката за предпочитаните имена на новородените българи – но само за изминалата през 2016 г.

До 2015 г. Георги беше най-често избираното за момчетата име, но миналата то отстъпи на Александър. На трето място остава името Мартин.

При момичетата Виктория продължава да води първенството, въпреки че броят на новородените момичета с това име намалява в сравнение с 2015 г. Третото място през 2016 г. е за името Никол.

Броят на децата с двойно име намалява от 1174 през 2007 г. на 831 през 2016 г. Най-популярните двойни имена миналата година са били Кристиан-Александър и Анна-Мария.

Увеличава се обаче броят на новородените с имена на ханове и царе от времето на Първата и Втората българска държава, напр. Аспарух, Тервел, Симеон, Самуил, Калоян.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата през 2016 г. са Емир и Мерт, а при момичетата – Елиф и Мелек.

Иначе, в общата класация на имената за българите (не само новородените през изминалата година) най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги – носят го 166 хил. души, Иван – 158 хил., и Димитър – 123 хил.

Следват Николай – 94 хил., Петър – 74 хил., Христо – 60 хил., както и Александър, Стефан и Йордан – по над 50 хиляди.

Снимка: НСИ

Най-често срещаните мъжки мюсюлмански имена са Мехмед – 15 хил., Ахмед – 13 хил., и Мустафа – 12 хил.

Снимка: НСИ

При жените най-често срещаното име продължава да е Мария. Така се казват 116 хил. дами. Следват Иванка – 60 хил., Елена – 53 хил., и Йорданка – 39 хил., Пенка – 32 хил., Даниела – 30 хил., Росица, Десислава, Петя, Гергана и др.

Най-често срещаните мюсюлмански имена при жените са Фатме – 17 хил., Айше – 15 хил., и Емине – 9 хил.

Снимка: НСИ

Януари е характерен и с многото имени дни – в началото на месеца са Богоявление (Йордановден) и Ивановден, а по-късно идват Антоновден и Атанасовден. Макар Георгиевците да са повече, най-много именици сред мъжете има точно на Ивановден (заради повечето вариации в името), а сред жените – на Цветница.

Снимка: НСИ